În perioada 10-12 mai 2023, Satu Mare găzduiește sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România.
Conform Codului de Drept Canonic, Conferinţa Episcopilor, instituție cu caracter permanent, este adunarea Episcopilor unei ţări sau de pe un anumit teritoriu, care exercită împreună anumite funcţii pastorale în slujba credincioşilor din teritoriul lor, cu scopul de a promova cât mai mult posibil binele pe care Biserica îl oferă oamenilor, îndeosebi prin forme şi modalităţi de apostolat adaptate la circumstanţele de timp şi de loc (cf. Codex Iuris Canonici/Codul de drept canonic, Can. 447).
Ca regulă generală, Conferința Episcopilor cuprinde capii tuturor Bisericilor particulare din aceeași țară (Can. 448 – 1. §.), de aceea membrii Conferinței Episcopilor din România sunt atât episcopii de rit latin, cât și de rit bizantin (greco-catolici, respectiv Administratorul Apostolic ad nutum Sanctae Sedis al Ordinariatului Armenilor Catolici din România).
După căderea regimului comunist, Conferinţa Episcopilor din România, sub forma actuală, și-a reluat activitatea din 16 martie 1991, având la bază Protocolul nr. 855/1990 al Congregaţiei Pontificale pentru Episcopi şi al Congregaţiei Pontificale pentru Bisericile Orientale.
Membrii Conferinței Episcopilor din România sunt:
1. Diecezele de rit latin:
– Arhidieceza Romano-Catolică de București
– Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia
– Dieceza Romano-Catolică de Oradea
– Dieceza Romano-Catolică de Timișoara
– Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare
– Dieceza Romano-Catolică de Iași
2. Administratorul Apostolic ad nutum Sanctae Sedis al Ordinariatului Armenilor Catolici din România, Dr. Kovács Gergely, Arhiepiscop de Alba Iulia. Predecesorul său este Arhiepiscopul Dr. Jakubinyi György (între timp devenit emerit).
3. Eparhiile de rit bizantin:
– Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș
– Eparhia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București
– Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla
– Eparhia Greco-Catolică de Lugoj
– Eparhia Greco-Catolică de Maramureș
– Eparhia Greco-Catolică de Oradea.
La sesiune este prezent și reprezentantul Nunțiaturii Apostolice din București. România momentan nu are nunțiu apostolic, deoarece Arhiepiscopul Mons. Miguel Maury Buendía, începând cu 13 aprilie, a fost numit nunțiu apostolic în Marea Britanie.
La această sesiune a Conferinței Episcopilor din România, Nunțiatura Apostolică va fi reprezentată de Mons. Germano Penemote.
Conferința Episcopilor din România are și un invitat permanent, PS Anton Coșa, episcopul romano-catolic al Chișinăului, din Republica Moldova.
Dragi credincioși! Vă invităm la rugăciune comună cu episcopii. Vă invităm să celebrăm împreună. În data de 10 mai, începând cu orele 19.00, la Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, toți episcopii celebrează Sfânta Liturghie în limba latină. A doua zi, joi, 11 mai, tot de la orele 19.00, episcopii de limbă maghiară celebrează Sfânta Liturghie tot la Catedrală, în timp ce episcopii romano-catolici de limbă română celebrează la aceeași oră la biserica Calvaria, iar episcopii greco-catolici oficiază Sfânta Liturghie la 18.30 la biserica greco-catolică Sfinții Mihail și Gavril.

Cancelaria Episcopiei romano-catolice de Satu Mare

Translate »