CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

 

Excelențele voastre,
dragi confrați preoți,
dragi colaboratori și susținători
ai activităților în favoarea migranților,

Vă salut cu drag și, deși timpurile actuale nu ne permit o îmbrățișare fraternă ca până acum, îl rog pe Domnul să ne îmbrățișeze spiritual pe toți pentru ca, adunați împreună, să fim o inimă și un cuget în dragoste și compasiune față de cei dezrădăcinați și greu încercați de viață.

Doresc să vă comunic faptul că Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (ZMMR) este aproape, mai exact, în ziua de  27 Septembrie 2020 vom celebra cea de-a 106-a Zi Mondială. Anul acesta Sfântul Părinte, prin tema „Asemenea lui Isus Cristos, constrânși să fugă”, ne invită să ne îndreptăm atenția asupra „dramei evacuaților interni, o dramă adesea invizibilă, pe care criza mondială cauzată de pandemia COVID-19 a exasperat-o”.

Papa Francisc, la începutul mesajului său de anul acesta, redă din discursul adresat membrilor Corpului Diplomatic acreditat la Sfântul Scaun, încercând parcă să atragă atenția asupra acestei drame care trece fără a fi observată: „Conflictele și urgențele umanitare, agravate de tulburările climatice, măresc numărul de evacuați şi se repercutează asupra persoanelor care deja trăiesc în stare de sărăcie gravă. Multe din țările lovite de aceste situații duc lipsă de structuri adecvate care să permită să se vină în întâmpinarea nevoilor celor care au fost evacuați” (9 ianuarie 2020).

De ce drama acestor oameni este adesea invizibilă? Pentru că „evacuații interni” sunt acele persoane care, din cauza conflictelor sau a sărăciei, trebuie să lase în urmă propria casă, să fugă în alt loc, dar rămân în granițele aceleași țări. Fără a traversa nicio frontieră, drama acestor oameni rămâne necunoscută, invizibilă opiniei internaționale. Apelurile repetate ale Sfântului Părinte în favoarea migranților și refugiaților își găsește anul acesta ecoul în drama „evacuaților interni” pe care trebuie să-i sprijinim atât material, cu ceea ce avem, dar mai ales spiritual, cu rugăciunea.

Pentru a favoriza o celebrare mai bogată și deplină a acestei zile, Oficiul pentru pastorația Migranţilor şi Refugiaților, din Cadrul Conferinței Episcopale din România, vă invită să vă uniţi cu Sfântul Părinte şi cu Biserica întreagă, în a sensibiliza societatea cu privire la acești frați ai noștri.

Fiind siguri de roadele pe care această lucrare comună le va aduce, ne încredințăm harului lui Dumnezeu și mijlocirii Sfintei Fecioare Maria.

 

Ep. Iosif Păuleț
Responsabil cu pastorația Migranților și Refugiaților
în Cadrul Conferinței Episcopale din România

01 PDF – Mesajul Papei Francisc ZMMR 2020

01 DOC – Mesajul Papei Francisc ZMMR 2020

02 Scrisoare ZMMR 2020 – PS Iosif Paulet

03 Rugaciune pentru ZMMR 2020

04 Rugaciunea Credinciosilor ZMMR 2020

Translate »