CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Bukarest, nr. 212/27.09.2019

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az ország katolikus püspökei megszívlelték Ferenc pápa buzdítását: Menjünk együtt!

TEXTUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ AICI

Az ország római- és görögkatolikus püspökei a Romániai Püspöki Konferencia napokban tartott ülésén kiértékelték Ferenc pápa hazánkban tett történelmi látogatását, illetve azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül az ő jelenléte és tanítása maradandó gyümölcsöket hozhat számunkra. Az ülés munkálatai 2019. szeptember 25-27 között zajlottak Nagybányán, házigazdája pedig a Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye volt. Első alkalommal vett részt a konferencia ülésének munkálatain az új jászvásári megyéspüspök, Iosif Păuleț.

A Szűz Máriáról nevezett plébániatemplomban bemutatott nyitószentmisén részt vett, illetve az ülés munkálatait megnyitotta Románia apostoli nunciusa, Mons. Miguel Maury Buendía, aki apostoli áldásában részesítette a jelenlévőket. A nuncius kiemelte, hogy a pápalátogatás osztatlan sikert aratott Romániában, és a szentatya több alkalommal is elismerően beszélt az országunkban tett apostoli útjáról.

A konferencia ülésén részt vett Mohos Gábor, budapest-esztergomi segédpüspök és Dr. Fábry Kornél a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára, akik a 2020. szeptember 13-20. között Budapesten tartandó NEK előkészületeiről tájékoztatták a jelenlévőket. A főpásztorok megegyeztek abban, hogy Románia minden egyházmegyéjéből indítanak majd csoportokat a NEK közelgő rendezvényeire.

A Romániai Püspöki Konferencia tagjai Aurel Percă, jászvásári segédpüspököt bízták meg a külföldi román ajkú római katolikus hívek lelkipásztori ellátásával, illetve Iosif Păuleț, jászvásári megyéspüspök vette át a Migránsokért és a Hivatásokért Felelős Bizottságok vezetését.

Az ülés munkálatain az alábbi napirendi pontok szerepltek: felkészülés a szentségekre és azok kiszolgáltatása, 2019 októbere – Rendkívüli Misszós Hónap, hittanórák és katolikus hittanolimpiák kérdése, a Mária Rádió tervei, Ferenc pápa kezdeményezései egy igazságosabb gazdaság és nevelés érdekében, más országok püspöki konferenciáival épített kapcsolatok helyzete.

A Romániai Püspöki Konferencia következő ülését 2020. május 18-20. között tartják Temesváron, a Temesvári Római Katolikus Püspökség szervezésében.

Az évente két alkalommal ülésező Romániai Püspöki Konferenciát az ország római katolikus és görögkatolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával.

Pr. Francisc Ungureanu
főtitkár

 

 

Translate »