MESAJUL ÎPS AUREL PERCĂ
ADRESAT PARTICIPANȚILOR LA ÎNTÂLNIREA ON-LINE
PE TEME DE ÎNVĂȚĂMÂNT CATOLIC
4 DECEMBRIE 2021

 

Dragă Părinte Ioan Riba, Președinte al Secretariatului Național pentru Învățământul Catolic din România,
Stimate Doamne Directoare și Profesoare,
Dragi Surori Profesoare,
Stimați Părinți Domni Profesori,
Cucernici Părinți Profesori,
Stimați oaspeți și invitați,

După doi ani de pauză, în care nu a fost posibilă o întâlnire directă, ca în vremurile bune de altădată, mă bucur de această posibilitate inițiată de Părintele Profesor Ioan Riba de a vă întâlni pe platforma on-line Zoom: decât deloc, mai bine și această formulă care vă poate ține aproape și vă permite un schimb de  experiențe, care au fost dureroase de la ultima întâlnire pe care ați avut-o în toamna anului 2019.

Salut cu bucurie și prezența reprezentanților Ministerului Educației, dl Romeo Moșoiu, dl Vasile Timiș, dna Irina Horga și dna Mihaela Zăbavă.

Cu nostalgia de a vă fi putut vedea, chiar pe un mic ecran, eu sunt alături de dumneavoastră și voi susține spiritualicește întâlnirea pe care o aveți astăzi.

Vreau să vă spun, mai ales după experiența dureroasă a pandemiei care a fragmentat destul de mult școala, că aveți o meserie frumoasă, pentru că vă permite să vedeți că oamenii care vă sunt încredințați în grijă cresc zi de zi, chiar dincolo de ecranul tabletelor sau a telefoanelor mobile.

Este un dar prețios și, în același timp, o mare responsabilitate: să-ți ajuți elevii să devină oameni care au coloană vertebrală, care știu să înfrunte viața, oameni cu curaj și răbdare, oameni maturi, simpli, competenți și cinstiți, capabili să iubească cu fidelitate, să trăiască viața ca răspuns la vocația lui Dumnezeu și viitoarea profesie ca un serviciu pentru societate. O mare responsabilitate și o mare vocație!

De doi ani, școala suferă, și suferă foarte mult! Cine știe cum se va recupera timpul care a fost tulburat de inamicul COVID-19!

Cu toate acestea, nu vă descurajați în fața dificultăților care v-au pus și pe dumneavoastră la încercare, dar sper că le-ați putut înfrunta cu seninătate pentru că Domnul a fost și este cu dumneavoastră!

Dragi directori, profesori și responsabili cu școala din dieceze/eparhii, oferiți elevilor dumneavoastră speranță, optimism, credință și învățați-i  să vadă frumusețea și bunătatea creației și a omului, care păstrează mereu amprenta Creatorului.

Prin acest mesaj doresc să vă comunic apropierea mea de voi la această întâlnire inedită on-line dictată de pandemia de CIVID-19. Sunt convins de climatul de nesiguranță în care se desfășoară procesul de învățământ și de multiplele dificultăților pe care trebuie să le înfruntăm împreună; de aceea vă îndemn să nu vă descurajați pentru că forța dumneavoastră este mai mare decât teama. Pentru acest motiv cuvântul meu se face apreciere și mulțumire pentru misiunea pe cât de grea, pe atât de edificatoare, pe care voi o aduceți prins școală Bisericii!

Invoc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra dumneavoastră, a celor care participați de la distanță la această întâlnire pe teme de învățământ! Sper să vină ziua în care ne vom putea bucura de întâlniri directe.

Succes și curaj!

Domnul să fie cu dumneavoastră și să duceți mesajul de speranță în școlile în care lucrați!

Lăudat să fie Isus Cristos!

București, 3 decembrie 2021

 

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București
Președintele Conferinței Episcopilor din România
Responsabil al Comisiei pentru învățământ a Conferinței Episcopilor din România

 

Translate »