CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro
Nr.104/26.05.2022
Mesaj pentru a II-a Zi Mondială a Educației Catolice
În fiecare an, în solemnitatea Înălțării Domnului, se celebrează Ziua Mondială a Educației Catolice, ajunsă anul acesta la cea de-a II-a ediție. Scopul acestei zile, promovată de instituțiile internaționale de învățământ catolic de pe diferite continente, este de a reflecta, recunoaște și celebra educația catolică, și de a atrage atenția asupra contribuției pe care instituțiile de învățământ catolice o pot aduce la dezvoltarea globală și la promovarea unei culturi a păcii și fraternității.
Celebrarea celei de-a II-a ediții a Zilei Mondiale a Educației Catolice înseamnă și a o situa în contextul provocărilor contemporane cu care se confruntă școala și educatorii: după criza sanitară a pandemiei de COVID-19, care continuă să aibă efecte asupra învățământului, există și alte crize, în special din cauza războaielor în diferite părți ale lumii, cel mai aproape de noi fiind războiul de agresiune asupra Ucrainei; de asemenea, putem aminti și sărăcia care afectează dezvoltarea armonioasă a copiilor și a adolescenților și reduce numărul celor care frecventează școlile. Închiderea – parțială sau totală – a școlilor și a multor activități are consecințe profunde atât asupra tinerilor, cât și asupra persoanelor vârstnice.
Ziua Mondială a Educației Catolice, în această perioadă de crize economice, ecologice, politice și umanitare, este și o ocazie de a răspunde la apelul urgent la pace, țesând „o rețea de solidaritate cu cei care cred în educație”. În acest context, această zi trebuie să devină și o recunoaștere și celebrare a educației catolice ca un semn de speranță pentru omenire.
La 12 septembrie 2019, Papa Francisc a lansat „o invitație la dialog despre modul cum construim viitorul planetei și despre necesitatea de a investi talentele tuturor, deoarece orice schimbare are nevoie de un parcurs educațional pentru a duce la maturitate și o nouă solidaritate universală și o societate mai primitoare”. În acest scop, Sfântul Părinte a promovat inițiativa unui Pact Global pentru Educație, „pentru a reînvia angajamentul pentru și cu noile generații, reînnoind pasiunea pentru o educație mai deschisă și mai incluzivă, capabilă de o ascultare răbdătoare, de un dialog constructiv” și înțelegere reciprocă”. Papa Francisc afirmă: „Credem că educația este una dintre cele mai eficiente modalități de umanizare a lumii și a istoriei. Educația este, înainte de toate, o chestiune de iubire și de responsabilitate care se transmite în timp, din generație în generație” (Papa Francisc, Discursul la Întâlnirea „Pactul Global pentru Educație: Religii și educație”, 5 octombrie 2021).
Tot în același mesaj, Papa Francisc subliniază: „Dacă ne dorim o lume mai fraternă, trebuie să educăm noile generații să «recunoască, să aprecieze și să iubească fiecare persoană dincolo de proximitatea fizică, dincolo de locul din lume în care s-a născut sau în care trăiește»” (Enciclica Fratelli tutti, 1). Principiul fundamental «cunoaște-te pe tine însuți» a călăuzit întotdeauna educația, dar este necesar să nu se neglijeze alte principii esențiale: «cunoaște-ți fratele», pentru a educa în acceptarea celuilalt (cf. Fratelli tutti; Document despre fraternitatea umană, Abu Dhabi, 4 februarie 2019); «cunoașterea creației», pentru a educa la grija față de casa comună (cf. Enciclica Laudato si’) și «cunoașterea Transcendentului», pentru a educa la marele mister al vieții. Ne interesează o formare integrală, care se rezumă la cunoașterea de sine, a fratelui propriu, a creației și a Transcendentului. Nu putem ascunde noilor generații adevărurile care dau sens vieții”.
Complexitatea lumii contemporane ne convinge cât este de necesar să acordăm atenție conștiinței despre identitatea eclezială a școlii catolice și a vocației ei de a oferi educație autentic creștină, pe lângă disciplinele școlare. Școala trebuie să fie locul privilegiat în care se realizează educația integrală umană și creștină. În această direcție, „școlile catolice sunt în același timp locuri de evanghelizare, de educație integrală, de inculturare și de aprofundare a unui dialog vital între tineri din religii și ambiente sociale diferite” a spus Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea (Exortația apostolică Ecclesia în Africa, 1995).
Privind la școlile catolice din diecezele noastre, la drumul parcurs în cei aproximativ 30 de ani de când s-a reluat tradiția instituțiilor de învățământ catolic și la eforturile conjugate pentru a repune școala la loc de cinste ca factor principal de educație, mă gândesc cu bucurie la părinții care aleg aceste școli în vederea unei educații de calitate a copiilor lor; mă gândesc la elevii care frecventează cursurile școlilor noastre și se bucură de un cadru privilegiat de formare și educație, la profesorii și personalul auxiliar care se dăruiesc educației tinerelor generații, de multe ori cu multe sacrificii.
Faptul că cererea de frecventare a școlilor și instituțiilor de educație din cadrul Bisericii Catolice este din ce în ce mai mare, arată, pe de o parte, dorința tuturor beneficiarilor de a se bucura de o formare integrală umană și creștină, dar în același timp, și o exigență profundă de a răspunde Pactului Global pentru Educație în direcțiile indicate de Papa Francisc și de documentele ulterioare date de Congregația pentru Educația Catolică. Certitudinea faptului că școala catolică își găsește identitatea în misiunea Bisericii ne oferă bucuria că suntem implicați cu toții în activitatea misionară a acesteia.
Și în această Zi Mondială a Educației Catolice aduc un gând de recunoștință tuturor celor care în școli înțeleg să fie la înălțimea vocației de dascăl și de la catedrele nenumăratelor școli și săli de clasă iradiază dragoste și pasiune pentru o educație aleasă a copiilor și tinerilor. După cum spune Papa Francisc, „Educația este întotdeauna un act de speranță care, pornind de la prezent, privește spre viitor”. Încurajez și pe toți cei care frecventează școlile aflate sub îndrumarea directă a Bisericii și invoc binecuvântarea lui Dumnezeu și ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria.
Această zi să fie și o ocazie de a-i mulțumi Domnului pentru posibilitatea de a avea școli și de a reflecta asupra datoriilor pe care le avem cu toții față de instituțiile de educație creștină. În mod special, să ne rugăm pentru ca autoritățile să garanteze întotdeauna cadrul necesar pentru buna desfășurare a procesului educativ și formativ din școlile noastre.
Dat la 26 mai 2022, Solemnitatea Înălțării Domnului, Ziua Mondială a Educației Catolice
† Aurel Percă,
Arhiepiscop Mitropolit de București
Responsabil al Comisiei pentru învățământ în cadrul Conferinței Episcopilor din România