CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro
Nr.155/08.09.2024
MESAJ LA ÎNCEPUTUL NOULUI AN ȘCOLAR 2024-2025
„Domnul Dumnezeu a făcut lucruri mari pentru noi
și suntem plini de bucurie” (Ps.126,3)
Dragi elevi, dragi educatori și cadre didactice, iubiți părinți,
În fiecare zi descoperim din nou adevărul acestor cuvinte. Pentru că atunci când experimentăm ceea ce ne aduc săptămânile, lunile și anii, nu ca pe o serie de evenimente întâmplătoare, ci ca pe o invitație de a descoperi lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră de zi cu zi, atunci vedem cum chiar și evenimentele mici, discrete, ne vorbesc despre grija lui Dumnezeu, despre iubirea lui Dumnezeu, despre faptul că Dumnezeu veghează asupra noastră și ne călăuzește prin viață.
Și așa este, dragii mei, și ziua deschiderii noului an școlar. Și voi, și noi trăim cu bucurie începutul unui nou an școlar. Este o sărbătoare care se repetă în fiecare an și care stabilește ritmul vieții comunității școlare: elevi, educatori, profesori și părinți. Ea ar putea fi abordată în mod curent și trăită ca un „punct obligatoriu”, un fel de ritual. Dar noi, călăuziți de Cuvântul lui Dumnezeu și de lumina credinței, știm că timpul este un dar al iubirii lui Dumnezeu. Fiecare nou început este marcat de acțiunea lui Dumnezeu și de binecuvântarea sa.
De aceea punem acest nou timp de învățare și educație în grija Domnului Dumnezeu. Cristos, Învățătorul învățătorilor, să dăruiască tuturor harurile de care au nevoie în noul an școlar, iar Duhul Sfânt să lumineze mințile tuturor!
Salut în primul loc comunitatea educațională, cu recunoștință și respect, amintindu-ne că nu există activitate mai importantă, mai nobilă și mai umană, ca orientarea și însoțirea fiecărui copil și tânăr în dezvoltarea facultăților sale fizice și spirituale (inteligență, voință, afectivitate, memorie, imaginație, capacitate de sinteză), dar și a celor individuale, ambientale și sociale, în favoarea unei civilizații mai fraterne, mai solidare și mai responsabile.
Multe sunt provocările cu care ne confruntăm în educație, nu numai la nivel național, dar și la nivel planetar. Papa Francisc a vorbit chiar de o „catastrofă educativă globală” (cf. Pactul global pentru educație, 15 oct. 2020) și, prin urmare, ne invită să articulăm pacte educaționale, care să retușeze legăturile esențiale dintre manageri, profesori, părinți și elevi, cu firul cald al solidarității, grijii și creativității, în fiecare comunitate educațională.
Profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor celor care lucrează în domeniul educației, pentru dăruirea în munca lor și, în special, pentru cooperarea lor constructivă în introducerea schimbărilor și îmbunătățirilor, actuale și viitoare, pe care le implementăm în sistemul educațional românesc. Suntem cu toții conștienți că schimbarea este o constantă a vieții și totuși, în lumea modernă, totul pare să se schimbe mai rapid și mai puțin previzibil decât ne-am obișnuit în trecut. Pe bună dreptate, dorim ca soluțiile și reformele în domeniul învățământului și educației să fie întotdeauna bine gândite și profesionale. Unele sunt foarte vizibile, altele mai puțin, dar fiecare actualizare, chiar și cea mai mică, poate fi o îmbunătățire semnificativă pentru o școală, un profesor sau un elev.
Dragi prieteni elevi!
Cu bucurie vă adresez și vouă salutul și urările mele de bine la începutul noului an școlar 2024-2025!
Îi salut cu deosebită afecțiune pe noii elevi, „bobocii”, care intră pentru prima dată în lumea grădiniței sau în clasa întâi, pe cei care se confruntă cu noutatea trecerii de la școala primară la liceu.
Sunt convins că veți găsi un mediu plin de prietenie și seninătate, pentru a trăi acest an școlar cu angajare și cu dorința descoperirii reînnoite a resurselor pe care fiecare dintre voi le posedă, pentru a crește în umanitate și cultură, sau folosind cuvântul Evangheliei referitor la copilul Isus, pentru a crește „în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor” (Lc 2,52). La școală, de fapt, se învață marile lecții de viață, împreună cu acele cunoștințe și principii etice care modelează personalitatea și orientează mentalitatea și luminează alegerile de fiecare zi.
Cred că mulți dintre voi abia așteaptă să se reîntâlnească cu colegii lor în prima zi de școală. Vacanțele sunt minunate, dar compania colegilor cu care împărtășiți tot ceea ce aduce școala este ceva mai bun. Așa veți avea ocazia să vă împărtășiți unii altora experiențele din lunile de vacanță.
Dar să nu uitați, că școala înseamnă a învăța, iar datoria voastră este să învățați.
Cât de frumos este să descoperiți câte ceva nou în fiecare zi! Cât de bine este să constatați că, pe măsură ce învățați lucruri noi, viziunea voastră despre lume devine întotdeauna mai largă! În fiecare zi veți ști mai multe, veți putea face mai mult și puteți avea din ce în ce mai multă încredere sănătoasă în voi.
Dar, este adevărat că acestea nu realizează fără efort. Este nevoie să stai jos cu o carte, să-ți faci temele și să înveți. Dar, până la urmă, tot acest efort este răsplătit de satisfacția pe care o aveți când treceți un test, o evaluare națională, obțineți o notă bună, sunteți lăudat de profesori și părinți. Efortul este întotdeauna răsplătit!
Și încă ceva important: ora de religie, pe care sper că o alegeți cu toții, vă permite, de asemenea, să armonizați toate cunoștințele pe baza Evangheliei lui Isus Cristos și să vedeți, în lumina ei, că multe lucruri sunt prezente și în alte religii și credințe. În acest fel, veți deveni din ce în ce mai conștienți de bogăția tradiției noastre culturale și religioase și, în același timp, deschiși la înțelegere, dialog și întâlnire cu fiecare semen care mărturisește convingeri religioase sau principii de viață diferite, pentru a vă ajuta să construiți împreună o lume mai dreaptă și mai pașnică pentru toți.
Dragi elevi, stimați învățători și profesori,
Noul an școlar se va suprapune în mare parte cu un An Jubiliar: în luna decembrie, Papa Francisc va deschide Jubileul pentru a comemora cea de-a 2025-a aniversare a nașterii lui Isus, dar și pentru a reafirma încă o dată – adesea repetita iuvant – cum cultura creștină a fost adevărata noutate a istoriei și că a făcut parte din viața umană de pe toate continentele de mai bine de două milenii.
Papa l-a redenumit Jubileul speranței. O speranță, o dorință, o binecuvântare!
Să fie și pentru voi toți, educatori și elevi, un „an școlar jubiliar”, un an de bucurie, un an de speranță, acea speranță care nu dezamăgește.
Speranța că putem pune, tocmai în școală, bazele unei civilizații a iubirii, fără războaie, fără diviziuni și excluderi.
Speranța că puternicii pământului vor crede din nou în pacea universală și vor lucra pentru ea.
Iar părinților și familiilor, aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră pentru sprijinul continuu și pentru colaborarea pe care o oferă pentru educația copiilor lor, pentru grija și însoțirea lor permanentă.
Rolul dumneavoastră, dragi părinți, este crucial în procesul educațional și în succesul copiilor dumneavoastră. Vă invit să participați activ la viața școlii, să mențineți o comunicare deschisă cu educatorii, învățătorii și profesorii și să vă încurajați copiii să dea tot ce au mai bun în ei.
La început de an școlar, invocăm lumina Duhului Sfânt, pentru ca El să vă dăruiască toată înțelepciunea și puterea de a învăța, precum și curajul de a intra în acest an cu încredere în binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu.
În prima zi a noului an școlar ne rugăm ca elevii, profesorii, educatorii, personalul auxiliar din școli și părinții să fie însoțiți de iubirea lui Dumnezeu și de mijlocirea Maicii Domnului, astfel încât fiecare școală să devină un loc unde se dobândesc înțelepciunea, cunoașterea și iubirea de adevăr.
Cele mai bune urări pentru un an școlar frumos, rodnic și plin de succese!
Cu binecuvântarea noastră arhierească,
Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, 8 septembrie 2024
+ Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
Responsabil pentru Comisia de învățământ în Conferința Episcopilor din România