CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, 14.09.2020

Mesaj la începutul noului an şcolar 2020-2021
Tuturor cadrelor didactice, personalului auxiliar şi elevilor din școlile catolice
ale diecezelor romano-catolice şi greco-catolice

Stimați domni și doamne profesor,
Dragi tineri, dragi elevi,
Dragi colaboratori ai şcolilor catolice,

Începem astăzi cu multe emoții, în ciuda multor elemente încă nesigure, un nou an școlar.

Suntem într-un an deosebit care a cauzat suferințe și dureri întregii lumi scolastice. În ultimele șase luni ați fost constrânși să suspendați lecțiile cu prezența fizică și v-ați dat seama cât de greu este să faci școală în condiții provizorii, cu distanțare socială, chiar în sistemul on-line, și în plus cu schimbări de la o zi la alta, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

Dar acum este momentul în care, fiecare având rolul său și cu responsabilitățile proprii, pornim cu toată angajarea noastră pentru a colabora în mod inteligent, activ și efectiv pentru a ne întoarce la școală, deși cu persistența încă a multor dificultăți pentru activitățile scolastice.

Școala, pentru un popor care vrea să privească la propriul viitor cu încredere și speranță, este de importanță capitală și cere înainte de toate multă pasiune pentru misiunea nobilă de formare și de educare a tinerilor.

Părintește vă îndemn pe toți: copii, tineri, pe de o parte, și adulți: învățători, profesori, personal auxiliar, pe de altă parte, – în diversitatea și specificitatea rolurilor –, să vă dăruiți cu generozitate și în mod constant, dispuși să înfruntați și să depășiți acele dificultăți inevitabile care se prezintă în acest moment deosebit din viața țării noastre, ca de altfel a întregii lumi.

Așa cum ne îndeamnă Papa Francisc, să mergem împreună, căci dacă din dificultățile legate de pandemie ieșim cu toții împreună, colaborând cu toții în mod efectiv, vom ieși mai bine formați, mai ales pe planul maturității umane și pe cel al dezvoltării culturale.

De aceea doresc, tuturor din sfera școlii, în toate componentele sale, un an cu multe realizări, bogat în mulți pași consistenți pe drumul artei dificile sau înălțătoare a formării.

Tuturor elevilor adresez din toată inima o urare de succes, realizări frumoase, un an rodnic, în ciuda tuturor situațiilor neprevăzute care vor apărea pe parcursul acestui an.

De asemenea, întregului personal didactic, doresc multă bucurie și mult ajutor de la Domnul în misiunea pe care sunteți chemați să o îndepliniți într-un context sanitar deosebit.

Începem cu multă încredere acest nou an școlar, invocând binecuvântarea Domnului și ocrotirea deosebită a Preacuratei Fecioare Maria.

Cu binecuvântare arhierească,

† Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit
Președintele Comisiei pentru învățământ
din Conferința Episcopilor Catolici din România

 

Translate »