Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de București, ÎPS Aurel Percă, salută inițiativa Organizației Națiunilor Unite (ONU) de a institui o Zi Internațională a Fraternității Umane. Pe 21 decembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția „Ziua Internațională a Fraternității Umane” prin care a proclamat data de 4 februarie ca Zi Internațională a Fraternității Umane, marcând astfel aniversarea semnării Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună de către Sfântul Părinte Papa Francisc împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Șeicul Ahmad Al-Tayyeb (4 februarie 2019), în timpul călătoriei apostolice a Papei Francisc în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie 2019). Astfel, pe 4 februarie 2021 va fi sărbătorită prima Zi Internațională a Fraternității Umane.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, afirmă: „Salutăm inițiativa ONU de a include în rândul Zilelor Internaționale această Zi a Fraternității Umane și ne bucurăm că mesajul de fraternitate, dialog interconfesional și interreligios transmis de Sfântul Părinte va fi promovat mai mult pe această cale în societatea civilă. Ultima enciclică a Papei Francisc, „Fratelli tutti”, subliniază acest aspect: «Prietenia socială și fraternitatea universală necesită în mod necesar o recunoaștere a valorii fiecărei persoane umane, întotdeauna și pretutindeni» (Fratelli tutti, 106). În special în aceste vremuri de pandemie, e mai mult decât oricând nevoie de solidaritate și fraternitate, colaborare și caritate, care «ne îndeamnă la comuniune universală» (Fratelli tutti, 95). Biserica Catolică din România a fost și rămâne deschisă dialogului și cooperării cu celelalte confesiuni și culte din țara noastră, mai ales în domeniul social-caritativ”.
Rezoluția ONU din 29 decembrie 2020 „recunoaște contribuția valoroasă a oamenilor din toate religiile sau credințele pentru umanitate și contribuția pe care dialogul între toate grupurile religioase o poate aduce la o mai bună conștientizare și înțelegere a valorilor comune împărtășite de toată omenirea”, amintind în mod special de semnarea Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comunăca punct marcant al promovării dialogului interreligios și intercultural. Propunerea stabilirii datei de 4 februarie ca Zi Internațională a Fraternității Umane a fost transmisă către ONU de Sfântul Părinte Papa Francisc, împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Șeicul Ahmad Al-Tayyeb, printr-un mesaj adresat Secretarului general al ONU, Dr. António Guterres, pe data de 4 decembrie 2019.
Papa Francisc a dezvoltat această temă în enciclica „Fratelli tutti” (Cu toții frați) despre fraternitate și prietenie socială, publicată pe 3 octombrie 2020, în care abordează probleme stringente ale societății contemporane: pacea, solidaritatea, libertatea religioasă, dialogul și caritatea, respectarea drepturilor fundamentale ale omului.
(sursa: arcb.ro)