În perioada 23-26 noiembrie 2023, la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni (jud. Ilfov), a avut loc Întâlnirea responsabililor diecezani și eparhiali cu învățământul și a directorilor de licee, seminarii și colegii catolice. Scopul acestei întâlniri este acela de a perfecționa activitatea educativă realizată prin ora de religie și prin școlile catolice în spiritul învățăturii Bisericii, cu atenție la semnele timpului, în contextul legislației actuale.

Activitățile au început cu celebrarea Sfintei Liturghii în sanctuarul Mănăstirii de la Ciofliceni, de către ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Responsabilul Comisiei pentru Învățământ în Conferința Episcopilor din România. În aceeași seară, în prima sesiune de lucru, au intervenit cu câte un mesaj invitați din partea Ministerului Educației (Domnul consilier Romeo Moșoiu, Domnul Inspector General Vasile Timiș și Dna consilier Mihaela Zăbavă) și din partea Patriarhiei Române (Pr. George Jambore, inspector patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Administrației Patriarhale).

În zilele următoare au avut loc prezentări și dezbateri cu următoarele teme: Repere pentru învățământul catolic; Prezentarea realităților din școlile/seminariile/liceele/colegiile catolice; Învățământul catolic din România: prezentare, analiză, rezultate, provocări, perspective; Legea învățământului preuniversitar nr 198/2023; Perspective pentru învățământul catolic; Legislație subsecventă; Protocolul între Conferința Episcopilor din România – Ministerul Educației – Secretariatul de Stat pentru Culte; Planuri cadru, programe școlare, manuale școlare; Examene naționale: Titularizare și Definitivat; Olimpiada de religie catolică; Exemple de bună practică pentru perfecționarea resursei umane; Avizul cultului etc.

De asemenea, în aceste zile au avut loc momente de rugăciune în comun și de comuniune fraternă.

Pr. Ion Riba
Președinte SNEC

Translate »