CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Győr, Nr. 171/19 septembrie 2023

Comunicat comun

Consiliile permanente ale Conferințelor Episcopilor din Ungaria (MKPK) și România (CER) se întrunesc anual. În 2022 episcopii s-au întâlnit la Oradea, iar anul acesta, în zilele 18-19 septembrie 2023, reuniunea comună a avut loc la Győr, cu participarea secretarilor generali ai conferințelor episcopale.

Pe ordinea de zi s-au aflat vizita Sfântului Părinte, Papa Francisc, în Ungaria și punerea în practică a mesajului papal, procesul sinodal în Biserica universală, chestiunea vocațiilor preoțești, precum și războiul din Ucraina și modalitățile de ajutorare a refugiaților. Episcopii au reafirmat importanța valorilor căsătoriei și ale familiei conform învățăturilor lui Isus Cristos.

Un element important al întâlnirii a fost Sfânta Liturghie și rugăciunea comună. Episcopii sunt de acord că întâlnirile regulate ar trebui să continue și îi îndeamnă pe toți să continue să se roage neîncetat pentru pace, cerând mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Regina Păcii.

Győr, 19 septembrie 2023.

Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Catolice Maghiare și

Consiliul Permanent al Conferinței Episcopilor din România

——————-

Közös közlemény

A magyarországi (MKPK) és a romániai (CER) püspöki konferenciák állandó tanácsai évente találkoznak egymással. Tavaly Nagyváradon tanácskoztak a püspökök, idén, 2023. szeptember 18–19-én Győr adott otthont az együttes ülésnek, amelyen részt vettek a püspöki konferenciák titkárai is.

Napirenden szerepeltek a Szentatya, Ferenc pápa magyarországi látogatása és a pápai üzenet életre váltása a hétköznapokban, a szinódusi folyamat a világegyházban, a papi hivatások kérdése, valamint az Ukrajnában zajló háború és a menekülteknek adottsegítségnyújtás módjai. A püspökök újfent megerősítették a Jézus Krisztus tanítása szerinti házasság és család értékeinek fontosságát.

A találkozó fontos eleme volt a közös szentmise és imádság. A püspökök egyetértenek abban, hogy a rendszeres találkozások folytatódjanak, valamint arra hívnak mindenkit, hogy szüntelenül fohászkodjunk továbbra is a békéért, kérve a Boldogságos Szűz Mária, a Béke Királynője közbenjárását.

Győr, 2023. szeptember 19.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa és a

a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa

Translate »