CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 205/04.11.2018

COMUNICAT DE PRESĂ
Episcopii catolici din România în vizită la Papa Francisc

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România vor efectua, în perioada 5-10 noiembrie 2018, vizita ad limina apostolorum, la Roma, în cadrul căreia se vor întâlni cu Papa Francisc și cu reprezentanți ai diferitelor oficii din Curia Romană.

Vizita ad limina apostolorum (în traducere: la mormântul Apostolilor) este vizita periodică pe care episcopii unei Conferințe episcopale o fac împreună la mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, „stâlpii” Bisericii, şi la Urmaşul lui Petru, pentru a fi întăriţi de el în credinţă şi pentru a exprima comuniunea lor ierarhică cu Suveranul Pontif. Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din ţara noastră şi exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte.

Aceasta este cea de a cincea vizită ad limina apostolorum a Conferinţei Episcopale Române după 1990, şi prima la actualul Suveran Pontif, Papa Francisc. Episcopilor din România li se va alătura, în această vizită, şi PS Anton Coşa, Episcop romano-catolic al Diecezei de Chişinău, în Republica Moldova.

Programul acestei vizite ad limina debutează luni dimineață, 5 noiembrie a.c., cu celebrarea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, la altarul mormântului Sfântului Apostolul Petru. În aceeași zi episcopii se vor întâlni cu reprezentanții Congregației pentru Cauzele Sfinților şi cu cei ai Secretariatului de Stat, iar marți, 6 noiembrie, cu reprezentanții Congregației pentru Episcopi și cu cei ai Congregației pentru Doctrina Credinței.

Miercuri, 7 noiembrie, episcopii vor celebra dimineață Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran din Roma, iar apoi vor avea întâlniri de lucru la Congregația pentru Educație Catolică, Congregația pentru Bisericile Orientale și Dicasterul pentru Comunicare. Joi, 8 noiembrie, episcopii români vor concelebra dimineață Sfânta Liturghie cu Papa Francisc, în Capela Sf. Marta din Vatican, și vor fi primiți în audiență de Sfântul Părinte, iar după-amiază se vor întâlni cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Vineri, 9 noiembrie, după întâlnirile de lucru, din cursul dimineții, la Congregația pentru Cler și la Dicasterul pentru Familie, Viață și Laici, episcopii vor celebra Sfânta Liturghie, după-amiază, în Bazilica San Paolo Fuori le Mura (Sfântul Paul în afara zidurilor). În seara aceleiași zile vor participa la prezentarea emisiunii filatelice dedicată Fericitului Vladimir Ghika, realizată de Romfilatelia, eveniment organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun la Colegiul Pio Romeno din Roma.

Vizita se va încheia sâmbătă, 10 noiembrie, cu Sfânta Liturghie celebrată dimineaţă în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, şi cu un eveniment cultural organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, în colaborare cu Centrul Român Cultural și Spiritual Bizantin Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, la Biserica San Valentino al Villaggio Olimpico.

Cu ocazia prezenţei lor în Cetatea Eternă, la inițiativa Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelenţa Sa Liviu-Petru Zăpîrţan, duminică, 11 noiembrie a.c., la ora 9.30, episcopii români vor celebra Sfânta Liturghie cu „Te Deum” în Bazilica San Vitale, sediul misiunii române romano-catolice din Roma, condusă de Pr. dr. Isidor Iacovici.

Ultima vizită ad limina apostolorum a episcopilor români la Sfântul Scaun, înainte de intrarea ţării sub dominaţie comunistă, a avut loc în 1937. Vizitele au fost reluate după căderea regimului comunist: episcopii au fost de trei ori la Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea – în 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 şi 24 februarie-1 martie 2003 –, şi o dată la Papa Benedict al XVI-lea, în 8-13 februarie 2010.

Pr. Francisc Ungureanu
secretar general

Episcopii catolici participanți la sesiunea plenară a Conferinței Episcopale Române de la Șumuleu Ciuc (18-20 sept 2018). Foto: Imre Gegő

 

Translate »