În ziua de 28 ianuarie 2019, la București, delegația Bisericilor din Europa s-a întâlnit cu Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor-Viorel Meleșcanu, pentru a face schimb de opinii cu privire la prioritățile Președinției Române a Consiliului UE.

Condusă de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar la București și Pr. Olivier Poquillon op, Secretar General al COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană), delegația a prezentat o reflecție comună elaborată cu Conferința Episcopilor din România pe cele patru priorități ale Președinției Române: 1) o Europă mai socială într-o epocă digitală; 2) solidaritate, libertate și securitate; 3) UE ca actor global; 4) și demnitatea umană, drepturile fundamentale și democrația.

COMECE a încurajat Președinția română să pună persoana umană înapoi în centrul tuturor proceselor politice și evoluțiilor tehnologice. Pentru a oferi tinerilor și familiilor oportunitatea de a-și exprima pe deplin talentele și aspirațiile în comunitățile locale, UE ar trebui să promoveze o viziune a muncii decente, durabile și participative pentru toți.

Dialogul deschis și transparent între biserici și președințiile respective ale Consiliului UE face parte dintr-o practică de lungă durată, susținută de articolul 17 alineatul (3) din TFUE (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene): „Recunoscându-le identitatea și contribuția specifică, Uniunea menține un dialog deschis, transparent și constant cu aceste biserici și organizații”.

DOCUMENTUL:
EN_Romania’s Presidency of the Council of the European Union
RO_Romania’s Presidency of the Council of the European Union

Delegația CER (Conferința Episcopilor din România) cu COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană), împreună cu CEC (Conferința Bisericilor Europene – este vorba de cele protestante) și CROCEU (Comitetul Reprezentativ al Bisericilor Ortodoxe la Uniunea Europeană) a participat și la o audiență cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a făcut schimb de opinii cu privire la rolul Bisericilor în UE cu Victor Opaschi, secretar de stat pentru probleme religioase.
Delegația CER – COMECE: Pr. Tarciziu Șerban, reprezentant CER; Pr. Olivier Poquillon, O.P., Secretar General COMECE
Delegația CEC: Episcopul Reihandt Guib, Biserica Evanhelică de Confesiune Augustană din România; Fr Heikki Huttunen, Secretar General CEC
Delegația CROCEU: Mitropolitul Athenagoras al Belgiei; Pr. Sorin Selaru, Directorul Biroului Permanent al Patriarhie Române la Bruxelles.

Foto Palatul Patriarhal
Foto Secretariatul de Stat pentru Culte

Translate »