T: +41 71 227 60 40 , F: +41 71 227 60 4 1
ccee@ccee.eu , www.ccee.eu
Gallusstrasse 24
CH-9000 St. Gallen (Schweiz)

DATA: 29.06.2017
LINGUA: ITALIANO (Originale)
Da: Thierry Bonaventura
 +41 71 227 6040 (Tel.)
+41 79 12 80 189 (Mobile)
bonaventura@ccee.eu

 

Biserica în Europa pluralistă
A 45-a Întâlnire a Secretarilor Generali ai Conferințelor episcopale din Europa
București, România, 30 iunie – 3 iulie 2017

Care este rolul Bisericii într-o Europă „la plural”? În contextul european actual, marcat de un pluralism social, cultural, politic și economic, Secretarii Generali ai Conferințelor episcopale din Europa vor dezbate la București, într-o întâlnire de lucru de patru zile, despre misiunea Bisericii pe continentul european, individualizând provocările acesteia și împărtăşind experienţe.

Lucrările vor fi deschise în după-amiaza zilei de 30 iunie de către Secretarul General al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), Mons. Duarte da Cunha, și de Secretarul General al Conferinţei Episcopale Române, Pr. Francisc Ungureanu. În sesiunea de deschidere, vor interveni şi Arhiepiscopul mitropolit de București, ÎPS Ioan Robu, episcopul greco-catolic de București, PS. Mihai Frațilă, și Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Miguel Maury Buendía. Va fi un moment de prezentare a Bisericii Catolice din România, în anul în care se împlinesc 10 ani de la cea de A III-a Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu, iar după-amiaza va fi dedicată temei întâlnirii Rolul Bisericii, în particular al conferințelor episcopale, într-o Europă pluralistă, prezentată de Prof. Daniel Barbu, de la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

În continuarea lucrărilor, aprofundarea temei întâlnirii se va realiza prin momente de schimburi de opinii în plen şi în grupuri de lucru, în jurul diferitelor experienţe referitoare la modul în care Conferinţele episcopale se raportează la instituţiile politice şi civile în respectivele ţări.

Apoi, întâlnirea prevede momente de împărtășire pe marginea unor chestiuni de actualitate, în particular despre tema pastorației familiei și a pastorației emigranților, despre pregătirea pe care Conferințele episcopale o fac pentru următorul Sinod al episcopilor dedicat tinerilor; despre chestiunea ocrotirii copiilor în cadrul Bisericii, despre dialogul cu musulmanii și, în fine, despre dialogul ecumenic.

Sâmbătă 1 iulie, seara, Secretarii Generali vor participa la o veghe de rugăciune cu tinerii în Parohia Sf. Fecioară Maria Regină din București (Cioplea).

Duminică 2 iulie, după celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sf. Iosif din București, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Secretarii Generali vor vizita casele pentru copii de la Singureni și Voluntari, o biserică aflată în construcție, destinată comunității catolice din sudul capitalei, și Închisoarea Jilava – locul martiriului Fericitului Vladimir Ghika şi al altor mărturisitori ai credinţei. În cursul după-amiezii, lucrările vor continua cu rapoartele de activitate ale CCEE şi Comece (Comisia Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană).

Lucrările se vor încheia luni 3 iulie. Întâlnirea se desfăşoară în cadru privat. La încheierea acesteia se va da publicității un comunicat de presă final marți, 4 iulie.

Translate »