Episcopia Romano-Catolica
Oficiul pentru Comunicatii Sociale
Bd. Stefan cel Mare, 26, 700064-Iasi
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Iași, nr. 20/24.08.2010
Notă cu privire la expulzarea romilor din Franța
Biserica Catolică din România dezaprobă decizia guvernului francez de a-i expulza şi repatria pe romi şi invită autorităţile civile implicate să fie deschise în a-i primi pe toţi şi să respecte demnitatea umană.
Aşa cum a amintit duminică, 22 august 2010, papa Benedict al XVI-lea, adresându-se pelerinilor de limbă franceză, cu ocazia rugăciunii “Îngerul Domnului”, “toţi oamenii sunt chemaţi la mântuire”. “Urmându-l pe Cristos, care a venit în lume pentru a-i uni pe oamenii de toate limbile şi popoarele – spunea Suveranul Pontif -, trebuie să învăţăm să acceptăm diversităţile justificate ale oamenilor”. Acelaşi lucru l-au subliniat de altfel şi reprezentanţii Bisericii Catolice din Franţa şi Italia.
Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, responsabil cu migranţii în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, a declarat următoarele:
“Trebuie să fim deschişi pentru a-i primi pe toţi. Expulzarea nu este o soluţie, mai ales când vorbim de Uniunea Europeană. Dreptul de a se mişca liber şi de a se stabili pe teritoriul UE aparţine oricărui cetăţean al Uniunii. Aşa cum a spus şi Sfântul Părinte primirea este un lucru care trebuie să ne mobilizeze pe toţi, nu doar pe catolici. Asta cu atât mai mult cu cât trăim într-o lume globalizată.
Problemele legate de imigrare aparţin tuturor. Riscul este ca romii să nu mai fie recunoscuţi de nimeni ca aparţinând ţării lor, să fie mereu marginalizaţi, alungaţi dintr-o parte în alta. Trebuie căutate şi aplicate programe care să-i ajute să se integreze şi să nu fie excluşi.
Biserica a lucrat mereu în această direcţie şi încearcă, atât cât poate, să lucreze în acest sens. Există diferite proiecte în cadrul Caritasului şi a diferitelor asociaţii pentru ajutorarea celor care migrează. Sunt de asemenea multe iniţiative pastorale care au drept scop acordarea de sprijin spiritual în promovarea solidarităţii creştine şi umane, iar recent (20-25 august 2010) la Lourdes (Franţa) a avut loc pelerinajul ţiganilor şi al nomazilor. Peste 8.000 de nomazi au participat la celebrările dedicate Sfintei Fecioare Maria a Ţiganilor.
În Biserică şi în societate toţi trebuie să aibă loc. Fiecare om se bucură de aceeaşi demnitate şi de aceleaşi drepturi. Nimeni nu poate fi exclus. Ne rugăm şi sperăm ca toţi oamenii să recunoască acest adevăr, iar toate naţiunile să promoveze apropierea şi solidaritate dintre oameni”.
Biroul de Presa
Pr. Cornel Cadar