CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Popa Tatu, nr. 68, 010804 Bucureşti, Sector 1
Tel. +40-21-311 12 89, Fax +40-21-311 15 91
IBAN: RO21ROIN10002208200369069 – RIB, sucursala Bucureşti, Cod fiscal: 11123017

Bucureşti, Nr. 94/23.12.2010

COMUNICAT DE PRESĂ
A trecut la cele veşnice Arhiepiscopul John Bukovski, primul Nunțiu Apostolic în România după 1990

În dimineața zilei de 18 decembrie, a murit, la vârsta de 86 de ani, Arhiepiscopul John Bukovsky, primul Nunţiu Apostolic în România după 1990. Duminică, 26 decembrie, în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, se vor face rugăciuni pentru odihna veşnică a sufletului monseniorului Bukovsky. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi prezidată de Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și Vice Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România. La Sfânta Liturghie va concelebra și monseniorul Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunțiatura Apostolică din România.

“Dumnezeu să-l fericească pentru totdeauna pe monseniorul John Bukovski. A iubit mult România şi biserica noastră locală; aş spune chiar că pentru mult timp a fost protectorul nostru, şi atunci când lucra în Secretariatul de Stat al Vaticanului şi atunci când a activat câţiva ani ca Nunţiu Apostolic în România, începând din 1990. Sunt sigur că nu numai în amintirea mea el rămâne un exemplu de slujire şi iubire totală a Bisericii şi a poporului lui Dumnezeu”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Vice Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

John (Jan) Bukovsky s-a născut la 18 ianuarie 1924 în localitatea Cerova (districtul Senica) din Slovacia. În 1945 a devenit misionar în congregaţia Misionarii Cuvântului Divin, iar în 1947 a plecat în Statele Unite ale Americii pentru completarea studiilor teologice. În 1950 a fost hirotonit preot la Techny (Illinois), în Statele Unite ale Americii. Din anul 1973 şi până în 1990 a lucrat în Secretariatul de Stat din Vatican, aducând un aport important în încercările Sfântului Scaun de a stabili contacte cu ţări precum Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Albania. În acea perioadă a vizitat deseori România, însoţindu-l, în misiunile sale diplomatice, pe Cardinalul Luigi Poggi, pe atunci Nunţiu Itinerant în ţările din estul Europei.

În 1989 John Bukovsky a intrat în serviciul diplomatic al Vaticanului, iar în august 1990 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Arhiepiscop (titular de Tabalta) şi totodată Nunţiu Apostolic în România. A fost consacrat episcop în Bazilica Sf. Petru din Roma, la 13 octombrie 1990, de către Cardinalul Agostino Casaroli, Secretar de Stat în Vatican.

Între anii 1990-1994 a fost Nunţiu Apostolic în România, primul Nunţiu Apostolic după ieșirea țării noastre de sub regimul totalitar comunist. Prin activitatea sa diplomatică, Arhiepiscopul Bukovsky a marcat istoria Bisericii Catolice din țara noastră: a realizat restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun, a redeschis Nunţiatura Apostolică şi a sprijinit Biserica Catolică locală în demersurile sale pentru reintrarea în drepturi și pentru reluarea activităților pastorale. La 20 decembrie 1994 și-a încheiat misiunea diplomatică în ţara noastră, fiind numit Nunţiu Apostolic în Federaţia Rusă. În cartea sa de memorii, publicată în anul 2006, relatând momentul despărţirii de România, Arhiepiscopul Bukovsky scria: „Trebuie să vă mărturisesc că plecarea nu a fost lipsită de durere. În timpul îndelungaţilor ani de muncă sub regimul comunist şi ai celor patru ani în care am fost nunţiu m-am simţit bine în România, cu episcopii, cu preoţii lor şi credincioşii, şi în această ţară am lăsat o fărâmă din inima mea”.
În anul 2000 monseniorul Bukovsky s-a pensionat şi a trăit la Viena până în anul 2006, când s-a retras în casa comunităţii din Techny (Illinois) a congregaţiei religioase din care făcea parte. Aici, în ziua de 18 decembrie, sufletul său s-a reîntors la Tatăl.

Arhiepiscopul John Bukovsky va fi înmormântat în Slovacia, ţara sa natală.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Biroul de presă

Translate »