CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 126/16.09.2016

COMUNICAT DE PRESĂ
Biserica Catolică din România
alături de Papa Francisc în rugăciunea pentru pace

 

logo-assisi2016Răspunzând apelului Papei Francisc, Biserica Catolică din România celebrează marți, 20 septembrie 2016, o zi de rugăciune pentru pace, în comuniune cu Suveranul Pontif care, împreună cu reprezentanți ai Bisericilor și religiilor lumii, se va ruga în aceeași zi pentru pace, la Assisi, în Italia.

Într-un mesaj adresat ierarhilor, preoților și credincioșilor, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Mureșan, președintele Conferinței episcopilor catolici din România, îi îndeamnă „pe toţi fiii Bisericii Catolice de ambele rituri din România să înalțe, în data de 20 septembrie 2016, rugăciuni Bunului Dumnezeu pentru a cere darul păcii Domnului pentru lumea întreagă”. „Prin această unire în rugăciune – arată Preafericirea Sa -, cerem bunului Dumnezeu marele dar al păcii pentru toate situaţiile de conflict din lumea întreagă”.

În data de 20 septembrie 2016, Sfântul Părinte Papa Francisc va participa la Assisi la încheierea întâlnirii interreligioase intitulate „Sete de pace. Religii și culturi în dialog”. Această întâlnire, promovată de Comunitatea „Sant’Egidio” în colaborare cu comunitățile franciscane din Assisi, va culmina cu o Zi Mondială de Rugăciune Pentru Pace. La această Zi de rugăciune vor lua parte Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, un reprezentant musulman, Excelența Sa Justin Welby – Arhiepiscop de Canterbury, Sanctitatea Sa Efrem al II-lea – Patriarhul siro-ortodox al Antiohiei, un reprezentant al comunităţii ebraice, precum și Capul suprem al şcolii Tendai (Japonia).

Evenimentul „Sete de pace. Religii și culturi în dialog”, care se va desfășura la Assisi în perioada 18-20 septembrie a.c., va reuni peste 400 de lideri religioși și politici, precum și oameni de cultură din lumea întreagă. Din România vor lua cuvântul: PS Virgil Bercea – Episcop al Eparhiei de Oradea Mare, reprezentant al Bisericii Catolice din România, ÎPS Serafim – Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, și ÎPS Ioan – Mitropolitul Banatului, reprezentanți ai Patriarhiei Ortodoxe Române. De asemenea, vor interveni și șase deținători ai Premiului Nobel pentru Pace: Mairead Maguire – Premiul Nobel pentru pace în 1976; Lech Walesa – Premiul Nobel pentru pace în 1983; Jody Williams – Premiul Nobel pentru pace în 1997; Tawakkul Karman – Premiul Nobel pentru pace în 2011; Hassine Abassi și Amer Meherzi – Premiul Nobel pentru pace în 2015.

Întâlnirea de acum are loc la 30 de ani de la Întâlnirea interreligioasă pentru pace, convocată la Assisi de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, la 27 septembrie 1986.

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar general

Anexa 1 – Mesajul Preafericitului Lucian Cardinal Mureșan
Anexa 2 – Programul de la Assisi din 20.09.2016

Translate »