CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 54/14.07.2013

Tineri din România la Ziua Mondială a Tineretului Catolic
de la Rio de Janeiro (Brazilia)

Circa 30 de tineri catolici români vor participa la Ziua Mondială a Tineretului Catolic (ZMT), care se va desfăşura la Rio de Janeiro, în Brazilia, în perioada 23-28 iulie 2013, şi care va vedea reuniţi circa două milioane de tineri catolici din lumea întreagă. Tinerii români, proveniţi din opt dieceze și eparhii catolice din România, sunt însoţiţi de şase preoţi, romano-catolici şi greco-catolici, şi de doi episcopi: PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, preşedintele Comisiei pentru tineret în cadrul Conferinţei episcopilor catolici din România (CER).

Conform tradiţiei Zilelor Mondiale ale Tineretului, în săptămâna premergătoare marelui eveniment, tinerii petrec câteva zile în una dintre diecezele ţării gazdă. Astfel, în perioada 16-20 iulie a.c., numită „Săptămâna misionară”, tinerii români vor fi găzduiţi de Arhidieceza de Niteroi (http://www.arqnit.org.br/), aflată în apropiere de Rio de Janeiro. Aceste zile vor fi dedicate culturii (17 iulie), spiritualităţii (18 iulie), solidarităţii (19 iulie) şi familiei (20 iulie), şi le vor oferi tinerilor români ocazia să cunoască cultura, istoria şi spiritualitatea specifice Braziliei, să viziteze diferite opere sociale şi să petreacă o zi împreună cu o familie braziliană.

În perioada 23-28 iulie a.c. tinerii români vor fi prezenţi la Rio de Janeiro, unde vor lua parte la ZMT. Programul acestor zile prevede momente de rugăciune, întâlnirea cu Papa Francisc, cateheze (susţinute de peste 250 de episcopi din lumea întreagă), concerte etc. Pentru tinerii români catehezele vor fi ţinute de PS Virgil Bercea. Într-un mesaj adresat tinerilor români, cu ocazia ZMT de la Rio, episcopul Bercea îi asigură că deşi „Rio este departe, Ziua Mondială a Tineretului este aproape de fiecare tânăr din lume. Sfântul Părinte, Papa Francisc va vorbi nu numai tinerilor care vor fi prezenţi la Rio, ci tinerilor din lumea întreagă”. Pe tinerii rămași acasă episcopul îi îndeamnă să urmărească evenimentul prin intermediul internetului, pe site-uri sau reţele de socializare: „Fiţi conectaţi la capitala mondială a tineretului creştin! Vorbiţi-le şi altora despre ceea ce se întâmplă acolo! Vorbiţi-le despre Cristos! Fiţi mesagerii unei lumi noi!”

Comisia pentru tineret a CER a realizat ecusoane, traiste și tricouri personalizate pentru tinerii români care vor fi prezenți la Rio și a dedicat spații oficiale pe internet pentru ZMT: www.zmtromania.ro și https://www.facebook.com/worldyouthdayRomanian .

Ajunsă la cea de a 28-a ediţie, Ziua Mondială a Tineretului de la Rio are ca temă un citat din Evanghelia după Matei: „Mergeţi și faceţi ucenici toate naţiunile” (cf. Mt 28,19). În octombrie 2012, Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, le-a transmis tinerilor un mesaj, cu ocazia acestei Zile Mondiale, în care îi îndeamnă să le transmită semenilor lor din întreaga lume entuziasmul credinţei şi să vestească Evanghelia fără teamă şi însufleţiţi de iubire, după exemplul marilor misionari ai Bisericii Catolice.

Anexe:
– Programul oficial al ZMT 2013
– Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru cea de a 28-a Zi Mondială a Tineretului Catolic (http://www.zmtromania.ro/mesaj/)
– Mesajul PS Virgil Bercea pentru tinerii români, cu ocazia ZMT 2013 (http://www.zmtromania.ro/)
– foto cu obiecte personalizate pentru tinerii români participanți la ZMT 2013

Pr. Eduard Mihai Coșa
Secretar general

Translate »