CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Popa Tatu nr. 68, Sector 1, 010804 Bucureşti
Tel. ++40-21-311.12.89;  Fax: ++40-21-311.15.91; e-mail: budau@b.astral.ro

Bucureşti, 12.05.2010

COMUNICAT DE PRESĂ
Episcopul Bogdánffy de Oradea va fi beatificat în acest an din timpul comunismului, ridicat la cinstea altarelor

Episcopul romano-catolic Szilárd Ignác Bogdánffy (1911-1953), Episcop auxiliar de Oradea şi Satu Mare, mort la 3 octombrie 1953 în închisoarea de la Aiud, va fi beatificat, la 30 octombrie 2010, în Catedrala romano-catolică din Oradea. Va fi primul martir pentru credinţă al Bisericii Catolice din România, din perioada comunistă, ridicat la cinstea altarelor. La 27 martie 2010, Papa Benedict al XVI-lea a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să promulge decretul referitor la martiriului episcopului. În aceste zile Episcopul romano-catolic de Oradea, Mons. László Böcskei, l-a întâlnit la Vatican pe Arhiepiscopul Angelo Amato, Prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, pentru a stabili împreună data şi locul beatificării.

“Vestea beatificării Episcopului Bogdánffy aduce mare bucurie în întreaga Biserică Catolică din România. Desigur, Bogdánffy, ca preot şi episcop, a slujit Dieceza de Oradea şi Satu Mare, dar ca martir pentru credinţă dă bucurie întregii Biserici Catolice”, a declarat Excelenţa Sa Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Szilárd Bogdánffy s-a născut la 21 februarie 1911 la Feketetó (pe atunci în Ungaria, astăzi Crna Bara din Voivodina, în Serbia). În 1925 familia lui s-a stabilit la Timişoara unde Szilárd a frecventat Colegiul Călugărilor Piarişti, iar apoi seminarul teologic din Oradea. A fost hirotonit preot în Catedrala romano-catolică din Oradea, la 29 iunie 1934. Ulterior a obţinut doctoratul în filozofie şi teologie dogmatică la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta. Reîntors în România în 1944, a fost profesor la Colegiul catolic Sfântul Iosif din Oradea şi, în aprilie 1947, a devenit canonic al Catedralei romano-catolice din Oradea şi A fost consacrat episcop în clandestinitate de către Regentul Nunţiaturii Apostolice de la Bucureşti, Episcopul Gerald Patrick O’Hara, în capela Nunţiaturii, la 14 februarie 1949.

Două luni mai târziu a fost arestat la Oradea şi mutat de la o închisoare la alta (Jilava, Capul Midia, Sighet şi Aiud) până la moartea sa, din 3 octombrie 1953, survenită după grele şi îndelungate suferinţe. “Era umil şi blând”, şi-l amintea în memoriile sale regretatul episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru, iar pentru disponibilitatea sa în a-i ajuta pe ceilalţi era supus la torturi, pedepse şi izolat la „neagra”, unde rezistenţa umană era supusă la limitele extreme ale supravieţuirii.

Ceremonia de beatificare va avea loc la 30 octombrie în Catedrala romano-catolică  din Oradea. La celebrare va fi prezent Arhiepiscopul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei  pentru Cauzele Sfinţilor, care va prezenta decretul de beatificare. Pentru a prezida celebrarea, Episcopul de Oradea, Mons. László Böcskei, l-a invitat pe Cardinalul Péter Erdő, Primatul Ungariei.

Translate »