CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 41/07.05.2014

Comunicat de presă
la încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară
a Conferinţei Episcopilor din România

Participarea credincioşilor catolici la vot, apărarea familiei şi a vieții, promovarea libertăţii şi a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația rromilor, învăţământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 şi au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.

Analizând situația educației din instituțiile catolice de învățământ, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educaţiei Naţionale în ce privește învăţământul preuniversitar vocaţional de stat şi confesional/particular şi au adresat Ministerului Educaţiei Naţionale o Scrisoare deschisă. De asemenea, preocupaţi pentru viitorul societăţii româneşti şi ţinând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declaraţie comună, prin care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți cei de bunăvoință din societate românească să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot și să sprijine prin actul lor la apărarea familiei şi a vieții, promovarea libertății şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral și cât şi social, şi au votat numirea președintelui și a asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice din România, și au repropus, pentru încă un mandat, candidatura actualului director național al Operelor Pontificale Misionare din România.

În perioada desfășurării lucrărilor sesiunii, episcopii au avut ocazia să participe și la două momente culturale: Spectacolul Gala Primăverii la Teatrul Regina Maria și lansarea mai multor cărți, dintre care două dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea (1914-1978), la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi „Vasile Grigore și Ioan”, Oradea.

În dimineaţa zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Biserica Seminarului din Oradea, cu hramul „Sf. Gheorghe”. Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român și au încredințat prezentul și viitorul României mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt și de la a cărui vizită istorică în țara noastră se împlinesc în aceste zile 15 ani.

La invitația Episcopiei Romano-Catolice de Iași, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și-au anunțat prezența la evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timișoara.

Pr. Eduard Mihai Coșa
Secretar general

Translate »