CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Oradea, 07.05.2014

Declaraţie referitoare la alegerile europarlamentare din 2014

Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniţi la Oradea, în sesiunea de primăvară, între 5-7 mai, îi îndemnăm pe toţi oamenii de bunăvoinţă, şi în special pe catolici, să îşi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014.

Creştinii au datoria morală de a se implica activ în păstrarea şi promovarea valorilor conforme cu învăţătura Sfintei Scripturi şi a Bisericii. Îi încurajăm, aşadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societăţii şi al Bisericii, să participe la dezbaterile din societate şi la vot. Amintim, totodată, că este dreptul fundamental şi democratic al cetăţenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidaţi care promovează şi susţin valorile Bisericii.

Unind glasul nostru cu cel al Episcopilor catolici din ţările membre ale Uniunii Europene (UE), îi îndemnăm pe candidaţii la alegerile europarlamentare să se angajeze, prin politici complete şi eficiente, pentru susţinerea, promovarea şi apărarea valorilor morale şi creştine care au plămădit Europa, in particular ale societăţii româneşti.

De asemenea, îi încurajăm pe toţi credincioşii să acorde propriul vot acelor candidaţi care au în program: susţinerea tinerilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a celor săraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vieţii, a familiei şi demnitatea ei, ocrotirea întregii creaţii a lui Dumnezeu; promovarea unităţii în cadrul UE şi susţinerea, fără echivoc, a principiului subsidiarităţii, ducând în Parlamentul European valorile creştine, tradiţionale româneşti şi binele comun; promovarea libertăţii religioase ca trăsătură fundamentală a unei societăţi tolerante şi deschise şi susţinerea dreptului fiecăruia de a-şi manifesta credinţa în public; apărarea emigranţilor precum şi libera circulaţie a cetăţenilor în UE.

Mesajul Bisericii este unul de speranţă. Convingerea noastră este, aşadar, aceea că proiectul European este inspirat de o imagine nobilă a omenirii şi poate modela viitorul Europei. Haruri şi binecuvântări tuturor.

În numele Episcopilor catolici din România,

+ IPS Ioan ROBU
Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti
preşedinte CER

Translate »