CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro
IBAN: RO21ROIN1000220820039069 – RIB, Sucursala Bucureşti Cod fiscal: 11123017

Bucureşti, Nr. 1 /06.01.2012

COMUNICAT DE PRESĂ
Preafericitul Lucian Mureşan va fi creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea

Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, va fi creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Preafericitul Lucian va primi bereta roșie de cardinal în cadrul concistoriului din 18 februarie 2012, al patrulea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

Anunțul a fost dat de însuși Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, vineri, 6 ianuarie 2012, la sfârșitul Sfintei Liturghii din Solemnitatea Epifaniei Domnului. Suveranul Pontif a anunțat numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite părți ale lumii. Referindu-se la Preafericitul Lucian, Suveranul Pontif a spus: „Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat Episcop, care își desfășoară slujirea de Păstor și Părinte al unei Biserici”.

„Ne bucură această numire, care este un dar pentru Biserica Catolică din România și un semn de întărire în credință pentru fiii ei. O rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să-i mijlocească Preafericitului Lucian harurile necesare, ca să poată mărturisi în continuare cu curaj și dăruire iubirea sa față de Cristos și față de Biserică”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și Vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din România.

Preafericitul Lucian Mureșan va fi a treilea cardinal român, după Cardinalul Iuliu Hossu și Cardinalul Alexandru Todea, toţi trei fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Cardinalul Iuliu Hossu a fost creat cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969 de către Papa Paul al VI-lea, iar Cardinalul Alexandru Todea a fost creat cardinal la 28 iunie 1991 de către Papa Ioan Paul al II-lea.

În Biserica Catolică, Cardinalii sunt prelați aleși direct de către Papa, pentru a-l ajuta în misiunea pe care o are ca Păstor Suprem al Bisericii, întărindu-i pe fraţi în credinţă şi fiind principiu şi temelie a unităţii şi comuniunii Bisericii.

Biografia Excelenţei Sale Preafericitul Lucian Mureşan
Preafericitul Lucian Mureşan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare, al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru şi Maria. A studiat teologia mai întâi la seminarul romano-catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Ioan Dragomir, Episcopul auxiliar al Maramureşului. Tot în clandestinitate, din 1985 până în 1990 a condus Eparhia de Maramureş, mai întâi ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Din 26 mai 2003 este membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, numit de către Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost intronizat ca Arhiepiscop Major la 30 aprilie 2006, în prezenţa Prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Ignaţiu Moussa I Cradinal Daoud.

Biografia, pe larg, a Preafericitului Lucian Mureşan: www.bru.ro/blaj/pf-lucian-muresan

 

Pr. Eduard-Mihai Coşa
Secretar general

Translate »