CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Popa Tatu, nr. 68, 010804 Bucureşti, Sector 1
Tel. ++40-21-311 12 89, Fax ++4+-21-311 15 91

Bucureşti, 04.05.2010

COMUNICAT DE PRESĂ
A trecut la cele veşnice Cardinalul Luigi Poggi, Nunţiu itinerant în ţările din Estul Europei în perioada comunistă

 

A murit, în această dimineaţă, în al 93-lea an al vieţii, Cardinalul Luigi Poggi, arhivar şi bibliotecar emerit al Sfintei Biserici Romane. Născut în 1917 la Piacenza, în Italia, mons. Luigi Poggi a lucrat în diplomaţia Vaticanului, iar în 1994 a fost creat Cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea. În România este cunoscut datorită activităţii sale de Nunţiu itinerant pentru ţările de est, încă din perioada comunistă.

Cardinalul Luigi Poggi a fost de foarte multe ori în România, ca trimis papal a doi Suverani Pontifi: Paul al VI-lea şi Ioan Paul al II-lea.

„În anii comunismului încerca deja o normalizare a situaţiei Bisericii catolice de ambele rituri de la noi din ţară. A iubit România şi Biserica noastră de aici şi, ca să ne vină în ajutor, a înfruntat de multe ori dispreţul autorităţilor de atunci şi a stăruit în apărarea drepturilor Bisericii, într-o perioadă în care nimeni nu îndrăznea să folosească această expresie la noi: drepturile Bisericii” – a declarat Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, la aflarea veştii întoarcerii la Tatăl Ceresc a Card. Poggi.

Roadele strădaniilor Cardinalului Luigi Poggi aveau să devină vizibile după 1989, când Biserica Catolică de ambele rituri şi-a intrat, am putea spune, în drepturile sale legitime în România.

„Mulţi l-au cunoscut, din generaţiile vechi, iar Biserica din România se adună în rugăciune în aceste zile implorând de la Dumnezeu lumina cea veşnică pentru Cardinalul Luigi Poggi, acest slujitor fidel al Domnului şi al Bisericii” – a adăugat ÎPS Ioan Robu, Preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Duminică, 9 mai, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de la ora 10.30 va fi celebrată pentru odihna veşnică a Cardinalului Luigi Poggi. Dumnezeul să-l odihnească în pace!

 

Biroul de presă

Translate »