CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Popa Tatu, nr. 68, 010804 Bucureşti, Sector 1
Tel. ++40-21-311 12 89, Fax ++4+-21-311 15 91

Bucureşti, nr. 125 / 01.12.2009

COMUNICAT DE PRESĂ
Biserica Catolică din România în dialog deschis, transparent şi constant cu instituţiile UE

Biserica Catolică din România, împreună cu Comisia Episcopatelor Comunităţii Europene (COMECE), întâmpină cu bucurie intrarea în vigoare, astăzi, a Tratatului de la Lisabona, care introduce în dreptul primar al Uniunii Europene un articol (nr. 17) de o deosebită importanţă pentru Biserici.

„Prin Articolul 17, Uniunea Europeană recunoaşte identitatea şi contribuţia specifică a Bisericilor şi de aici se poate porni un dialog. COMECE este optimistă în acest sens, datorită dialogului practicat deja cu instituţiile Uniunii Europene, un dialog care de acum se poate intensifica”, a afirmat Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, reprezentantul Conferinţei Episcopilor din România (CER) în cadrul COMECE.

„Biserica Catolică din România, respectiv Biserica Ortodoxă şi celelalte Biserici, conform Tratatului, au dreptul de a intra în acest dialog deschis, transparent şi constant cu instituţiile Uniunii Europene. Este foarte important ca Bisericile să găsească modalităţi de dialog, pentru ca valorile evanghelice să fie purtate de către parlamentarii români, şi nu numai, în instanţele Uniunii Europene”, a adăugat Preasfinţitul Virgil Bercea.

Comisia Episcopatelor Comunităţii Europene (COMECE) a fost înfiinţată în 1980 şi reuneşte delegaţii Conferinţelor Episcopilor Bisericii Catolice de pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia are un secretariat permanent la Bruxelles.

Printre obiectivele sale se numără: monitorizarea şi analizarea procesului politic al UE, informarea membrilor Bisericii Catolice cu privire la politica şi legislaţia UE, dialogul cu intituţiile UE, promovarea unei reflecţii, bazate pe învăţătura socială a Bisericii Catolice, asupra provocărilor pe care le înfruntă Europa unită.

Preasfinţitul Virgil Bercea îi reprezintă pe episcopii catolici din România în cadrul COMECE din 2005: mai întâi ca observator, iar din 2007 ca membru de drept.

Pr. Cazimir Budău
Secretar general

Translate »