CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 84/01.10.2014

COMUNICAT
Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România

Începutul lunii octombrie 2014 înseamnă pentru tinerii catolici din România și începutul pregătirilor pentru pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului care se va desfășura în România în perioada 15 octombrie – 1 noiembrie 2014. Această cruce şi icoană sunt simboluri încredinţate tinerilor din lumea întreagă de către Sfântul Ioan Paul al II-lea.
În anul 1994 Papa Ioan Paul al II-lea, într-o celebrare la Roma, a încredinţat tinerilor o cruce simplă de lemn, de aproape patru metri, cerându-le acestora să o poarte în întreaga lume ca semn al iubirii lui Cristos faţă de omenire. Această cruce a devenit simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului, dorite tot de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte, în anul 2003, a dăruit tinerilor şi o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria venerată ca „Salus Populi Romani” în Bazilica „Sfânta Maria cea Mare” din Roma.
Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg un pelerinaj prin ţările din nordul şi estul Europei. După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia şi Ucraina, crucea şi icoana Zilei Mondiale a Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde vor fi preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie a.c., sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chişinău.
Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în diecezele şi eparhiile din România se va desfăşura după următorul calendar:
15-16 octombrie – Dieceza de Iași;
17-18 octombrie – Arhidieceza de București
19-21 octombrie – Arhidieceza de Alba Iulia și Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia
22-24 octombrie – Eparhia de Lugoj și Dieceza de Timișoara
25-26 octombrie – Eparhia de Oradea Mare și Dieceza de Oradea
27-28 octombrie – Eparhia de Cluj-Gherla
29 octombrie -1 noiembrie – Eparhia de Maramureș și Dieceza de Satu Mare.
În scrisoarea sa pastorală PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, transmite că „pelerinajul crucii şi al icoanei prin România este o ocazie potrivită de rugăciune pentru tinerii noştri şi din lumea întreagă atât de încercaţi de frământările timpurilor pe care le trăim” şi, totodată, „un prilej potrivit de rugăciune pentru ţara noastră şi pentru poporul român, asupra căruia să invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria”.
În toate comunităţile unde vor poposi icoana şi crucea vor avea loc celebrări religioase, momente culturale şi diferite activităţi animate de tineri. Acestea vor fi o pregătire şi pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-26 iulie 2015.

Pr. Eduard Mihai COȘA
Secretar general

Translate »