PS Călin Ioan BOT 
Episcopia de Lugoj

Episcop numit al Eparhiei de Lugoj

Președintele Comisiei pentru Viața Consacrată
Președintele Comisiei pentru Dialog și Ecumenism

Tel: 
E-mail: botcalin [at] yahoo. it

Mons. Călin Ioan BOT s-a născut pe data de 24 iulie 1970 în localitatea Surduc, județul Sălaj.

Pe 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla.
Pe data de 22 ianuarie 2020, Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea sa ca episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj iar pe 21 iunie 2020 a primit hirotonirea episcopală.

Ca urmare a vacantării Scaunului Eparhial de Lugoj, la data de 16.03.2023  Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, l-a numit pe PS Călin Ioan Bot, Administrator al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.

Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie 2023, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinţia Sa Ioan Călin BOT, în prezent Episcop titular de Abritto și Administrator al Eparhiei de Lugoj, în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Lugoj.

Înscăunarea noului Episcop Eparhial va avea loc joi, 20 iulie 2023, în Sărbătoarea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul. Ulterioare detalii legate de acest eveniment vor fi anunțate în zilele următoare.

Translate »