CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

București, nr. 118/08.09.2016

COMUNICAT DE PRESĂ
România în pelerinaj la Roma, în Anul Milostivirii

logo-anul-milostiviriiLa propunerea Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER), în perioada 9-11 septembrie 2016, delegaţii din diecezele şi eparhiile catolice din România merg împreună în pelerinaj la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii.

Inițiativa, intitulată „România în pelerinaj la Roma”, va reuni circa 500 de persoane – laici, călugări, călugăriţe și preoți –, grupul de pelerini români fiind însoțit de patru episcopi: ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București şi vicepreședinte CER, PS Petru Gherghel – Episcop romano-catolic al Diecezei de Iași, PS Virgil Bercea – Episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea Mare, și PS Cornel Damian – Episcop romano-catolic auxiliar la București.

În cele trei zile în Cetatea Sfântă, pelerinii catolici români vor trece prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru, de la Vatican, se vor ruga la mormântul Sfântului Petru, vor vizita cripta cu mormintele papilor și Bazilica vaticană, vor participa împreună la Sfânta Liturghie, la rugăciunea „Angelus” – duminică, în Piaţa Sfântul Petru – şi la audienţa jubiliară pe care Papa Francisc o va ţine sâmbătă, 10 septembrie a.c., în Piaţa Sfântul Petru. Suveranul Pontif va saluta grupul de pelerini români atât sâmbătă, în cadrul Audienţei jubiliare, cât şi duminică, după recitarea rugăciunii „Angelus” (Îngerul Domnului). Duminică, la rugăciunea „Angelus” din Piaţa Sf. Petru, pelerinilor din România li se vor alătura şi comunităţile catolice româneşti din Roma şi împrejurimi.

Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de către Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii), a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, şi se va încheia la 20 noiembrie 2016. Acest An Sfânt – pus sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Maica Milostivirii – este pentru fiecare o ocazie de a trăi în viața de zi cu zi milostivirea pe care dintotdeauna Dumnezeu Tatăl o revarsă asupra tuturor. Pelerinajul – aşa cum a explicat Papa Francisc – „este un semn special în Anul Sfânt, pentru că este icoană a drumului pe care fiecare persoană îl parcurge în existența sa”, și este, totodată, îndemn la convertire: „trecând prin Poarta Sfântă ne vom lăsa îmbrățișați de milostivirea lui Dumnezeu și ne vom angaja să fim milostivi cu alții, așa cum Tatăl este cu noi” (cf. Misericordiae vultus, nr. 14).

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar general


România în pelerinaj la Roma, în Anul Milostivirii
Program detaliat

Vineri, 9 septembrie 2016
Trecerea prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru;
Rugăciune la Mormântul Sf. Petru, în Criptă;
Vizită în Cripta cu mormintele papilor;
Vizitarea Bazilicii Sf. Petru;
La ora 11.00 – Sfânta Liturghie în rit romano-catolic, celebrată la altarul Della Cattedra din Bazilica Sf. Petru. (La Sf. Liturghie participă întregul grup de pelerini)

Sâmbătă, 10 septembrie 2016
Audiența Jubiliară ținută de Sfântul Părinte Papa Francisc în Piața Sf. Petru;
La ora 12.30 – Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, celebrată în Bazilica Santo Spirito. (La Sf. Liturghie participă întregul grup de pelerini)

Duminică, 11 septembrie 2016
Participare la rugăciunea „Angelus”, în Piața Sf. Petru.

Translate »