În ziua de joi, 25 aprilie 2024, la Bergen a avut loc Simpozionul intitulat „Ce este o ființă umană?  Importanța umanismului creștin pentru educație”. Evenimentul a fost organizat de Grupul de cercetare pentru studiile catolice din cadrul University College și de Oficiul pentru educația școlară din Dieceza catolică din Oslo.

În cadrul conferințelor au fost prezentate următoarele teme: Educația creștină și umanismul integrat, O reînnoire cristocentrică a culturii umane, Imaginea lui Dumnezeu, de la pedagogie la har, A vorbi adolescenților despre creștinism, Diversitatea datorată migrației, ca oportunitate, provocare și realitate în domeniul scolastic, Alternativa pedagogică în școlile universitare, Școlile catolice din Norvegia; menținerea identității catolice într-un cadru național laic, Umanismul creștin și Inteligența Artificială, Importanța umanismului creștin pentru educație.

În toate expunerile a fost evidențiată declarația Dicasterului pentru Doctrina Credinței, Dignitas Infinita – despre demnitatea umană, din data de 2 aprilie 2024, care se deschide cu următoarele cuvinte: „Fiecare persoană umană posedă o demnitate infinită, inalienabilă, înrădăcinată în însăși ființa sa, care predomină în și dincolo de orice circumstanță, stare sau situație pe care o poate întâlni. Acest principiu, pe deplin recunoscut chiar și numai prin rațiune, stă la baza primatului persoanei umane și a protecției drepturilor omului. În lumina Revelației, Biserica reafirmă și confirmă hotărâtor demnitatea ontologică a persoanei umane, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și răscumpărată în Isus Cristos. În acest adevăr, Biserica își hrănește motivele angajamentului său în favoarea celor slabi și a celor mai puțin înzestrați cu putere, insistând mereu „pe primatul persoanei umane și pe apărarea demnității sale dincolo de orice împrejurare”.

În continuarea acestui Simpozion, în zilele de 26 și 27 aprilie 2024 a avut loc Adunarea Generală a Comitetului European pentru Educația Catolică (CEEC). Evenimentul a fost organizat de Paul Meany, președinte al CEEC și Louis-Marie Piron, Secretar General al CEEC. La eveniment au participat delegați din partea organizațiilor partenere, precum Organizația Internațională pentru Dreptul la Educație și la Libertatea Educației (OIDEL), Oficiul Internațional pentru Educația Catolică (OIEC).

În cele două zile au fost abordate aspecte actuale ale învățământului catolic din țările membre, a fost prezentat un studiu al modului în care se face formarea directorilor și a profesorilor în școlile catolice din Europa, au existat momente de rugăciune, împărtășire și schimb de experiențe. Următoarea Adunare Generală a CEEC va avea loc în perioada 14-16 noiembrie 2024, la Strasbourg.

La aceste activități, din partea Secretariatului Național al Educației Catolice din România a participat Pr. Ion Riba.

Translate »