În ziua de 28 ianuarie 2019, la București, delegația Bisericilor din Europa s-a întâlnit cu Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor-Viorel Meleșcanu, pentru a face schimb de opinii cu privire la prioritățile Președinției Române a Consiliului UE.

Condusă de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar la București și Pr. Olivier Poquillon op, Secretar General al COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană), delegația a prezentat o reflecție comună elaborată cu Conferința Episcopilor din România pe cele patru priorități ale Președinției Române: 1) o Europă mai socială într-o epocă digitală; 2) solidaritate, libertate și securitate; 3) UE ca actor global; 4) și demnitatea umană, drepturile fundamentale și democrația.

COMECE a încurajat Președinția română să pună persoana umană înapoi în centrul tuturor proceselor politice și evoluțiilor tehnologice. Pentru a oferi tinerilor și familiilor oportunitatea de a-și exprima pe deplin talentele și aspirațiile în comunitățile locale, UE ar trebui să promoveze o viziune a muncii decente, durabile și participative pentru toți.

Dialogul deschis și transparent între biserici și președințiile respective ale Consiliului UE face parte dintr-o practică de lungă durată, susținută de articolul 17 alineatul (3) din TFUE (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene): „Recunoscându-le identitatea și contribuția specifică, Uniunea menține un dialog deschis, transparent și constant cu aceste biserici și organizații”.

DOCUMENTUL:
Romania’s Presidency of the Council of the European Union
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene

Delegația CER (Conferința Episcopilor din România) cu COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană), împreună cu CEC (Conferința Bisericilor Europene – este vorba de cele protestante) și CROCEU (Comitetul Reprezentativ al Bisericilor Ortodoxe la Uniunea Europeană) a participat și la o audiență cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a făcut schimb de opinii cu privire la rolul Bisericilor în UE cu Victor Opaschi, secretar de stat pentru probleme religioase.
Delegația CER – COMECE: Pr. Tarciziu Șerban, reprezentant CER; Pr. Olivier Poquillon, O.P., Secretar General COMECE
Delegația CEC: Episcopul Reihandt Guib, Biserica Evanhelică de Confesiune Augustană din România; Fr Heikki Huttunen, Secretar General CEC
Delegația CROCEU: Mitropolitul Athenagoras al Belgiei; Pr. Sorin Selaru, Directorul Biroului Permanent al Patriarhie Române la Bruxelles.

Foto Palatul Patriarhal
Foto Secretariatul de Stat pentru Culte

Translate »